Tinkoff-Saxo slávi Contadorov triumf, Tiňkov s vlasmi naružovo

31.05.2015 Celý región

Miláno 31. mája (TASR) - Španiel Alberto Contador v nedeľu zavŕšil celkový triumf na 98. ročníku cyklistických pretekov Giro d'Italia. Hoci v záverečnej 21. etape z Turína do Milána (178 km) nefiguroval na čele poradia, jazdu si od úvodných kilometrov užíval vo víťaznom duchu s pohárom šampanského v ruke. Ružový dres na Apeninskom polostrove získal druhýkrát v kariére, tretí skalp z roku 2011 mu pre dopingovú aféru odobrali. Nedeľňajší etapový epilóg vyhral Iljo Keisse.

Záverečný dojazd bol tento rok až netradične dlhý, no Contadorovi to nevadilo a od prvých kilometrov si užíval celkový triumf. Oň mohol prísť len v prípade fatálneho pádu. Na prevažne rovinatej trati s cieľom v Miláne išlo už len o víťaza bodovacej súťaže, aj preto sa pozornosť sústredila najmä na rýchlostné prémie či záverečný špurt. V záverečných okruhoch okolo Milána si náskok vybudovali Iljo Keisse a Luke Durbridge. Obaja niekoľko stoviek metrov pred cieľom počkali na príchod pelotónu a v záverečnej stovke si to rozdali. Keisse napokon prešpurtoval Durbridgea a tešil sa z víťazstva.

"Je to neskutočný pocit, niečo vzrušujúce. V tíme ma včera upozornili, že dojazd v Miláne nie je taký ľahký, ako sa zdá. Už šesť kôl pred koncom som vedel, že dnes to môže vyjsť. Strašne som chcel vyhrať, musím však zložiť poklonu aj svojmu kolegovi, s ktorým sme to dlho ťahali a dopĺňali sa. Prišiel však záverečný špurt a ten bol z mojej strany excelentný. Nie je to veľké víťazstvo len pre mňa, ale aj pre celý tím," povedal pre Eurosport nedeľňajší etapový víťaz Keisse.

Emotívne a vzrušujúce podujatie

Contador sa držal na čele priebežného poradia prakticky počas celého priebehu prvej tohtoročnej Grand Tour. Bol najväčším favoritom na zisk ružového trička a papierové predpoklady napokon naplnil do bodky. Dlho s ním držal krok aj domáci jazdec Astany Fabio Aru, ktorému však v závere došiel dych a na Contadora výrazne stratil. Tretiu priečku v celkovom hodnotení obsadil Aruov tímový kolega Španiel Mikel Landa. V stajni Tinkoff-Saxo, ktorej členom je aj Peter Sagan, zavládli veľké oslavy. Majiteľ organizácie Oleg Tiňkov si na znak toho nechal naniesť na vlasy ružovú farbu. Contador dosiahol siedme víťazstvo na podujatí "veľkej trojky", kam patrí okrem Gira aj Tour de France a Vuelta.

Sen španielskeho cyklistu o celkovom triumfe sa pritom mohol veľmi rýchlo rozplynúť, keď si 14. mája pri páde počas šiestej etapy vykĺbil rameno. "Bolo to fantastické podujatie, ktoré mi dalo veľa špeciálnych skúseností. Ešte neviem však, ako dlho potrvá, kým sa dám do poriadku. Som veľmi unavený, ale stálo to za to. Bolo to emotívne a vzrušujúce," povedal Contador.

Bodovačka pre Nizzola

Bodovaciu súťaž vďaka nedeľňajšej klasifikácii na piatej priečke napokon suverénne ovládol Talian Giacomo Nizzolo zo stajne Trek, keď počas celého podujatia nazbieral dovedna 181 bodov. Druhú priečku obsadil Belgičan Philippe Gilbert z BMC (148) a tretiu ďalší domáci jazdec Sacha Modolo z Lampre (147). Najlepším vrchárom tohtoročného Gira sa stal so ziskom 125 bodov Giovanni Visconti z Movistaru.


Víťazi Giro'd Italia od roku 1992:

1992 - Miguel Indurain (Šp.), 1993 - Miguel Indurain (Šp.), 1994 - Jevgenij Berzin (Rus.), 1995 - Tony Rominger (Švajč.), 1996 - Pavel Tonkov (Rus.), 1997 - Ivan Gotti (Tal.), 1998 - Marco Pantani (Tal.), 1999 - Ivan Gotti (Tal.), 2000 - Stefano Garzelli (Tal.), 2001 - Gilberto Simoni (Tal.), 2002 - Paolo Savoldelli (Tal.), 2003 - Gilberto Simoni (Tal.), 2004 - Damiano Cunego (Tal.), 2005 - Paolo Savoldelli (Tal.), 2006 - Ivan Basso (Tal.), 2007 - Danilo Di Luca (Tal.), 2008 - Alberto Contador (Šp.), 2009 - Denis Menčov (Tal.), 2010 - Ivan Basso (Tal.), 2011 - Michele Scarponi (Tal.), 2012 - Ryder Hesjedal (Kan.), 2013 - Vincenzo Nibali (Tal.), 2014 - Nairo Quintana (Kol.), 2015 - Alberto Contador (Šp.)

Najviac titulov na Giro'd Italia (od roku 1909):

5 - Alfredo Binda (Tal.), Fausto Coppi (Tal.), Eddy Merckx (Bel.)

3 - Giovanni Brunero (Tal.), Bernard Hinault (Fr.)

2 - Carlo Galetti, Costante Girardengo, Giovanni Brunero, Giovanni Valetti, Franco Balmamion, Felice Gimondi, Giuseppe Saronni, Ivan Gotti, Gilberto Simoni, Paolo Savoldelli, Ivan Basso (všetci Tal.), Charly Gaul (Lux.), Jacques Anquetil (Fr.), Miguel Indurain (Šp.), Alberto Contador (Šp.)
 

Vyberte región